Faktorer i psykoterapeuters faglige udvikling – set i relationelle, udviklingspsykopatologiske og empiriske perspektiver - Hauggaard Jacobsen, Claus; Nielsen, Jan; Bork Mathiesen, Birgit (Psyke & Logos, 2010)
Denne artikel gennemgår de senere års udforskning af psykoterapeuters faglige udvikling, idet der anlægges et udviklingspsykopatologisk perspektiv. Her inddrages psykoterapeuters personlige karakteristika og på baggrund af foreliggende forskningsresultater diskuteres begrebet ’psykoterapeut-egnethed’. Endvidere fremlægges parametre, som den empiriske forskning har fundet er de væsentlige faktorer i psykoterapeuters professionelle udvikling: udført praksis, supervision, egenterapi samt personlige hændelser igennem livet. Artiklen udgør endelig en teoretisk baggrund for en kommende afrapportering fra en større dansk spørgeskemaundersøgelse af ca. 350 psykoterapeuters faglige udvikling.