Unges selvopfattelse, køn og forældrestil - Spaten, Ole Michael; Christiansen, Nadia; Rahbek, Julie; Engholm Bøytler Rahbek, Linda; Dahl-Jensen, Sara; Lyngsaa Ovesen, Maj-Brit (Psyke & Logos, 2010)
Hvordan opfatter drenge og piger sig selv, og hvorledes påvirker forældrenes opdragelsesstil de unges selvopfattelse? Selv om de unge interagerer i en bred vifte af sociale sammenhænge, der kan skabe forvirring og frustration, viser undersøgelser, at danske unge generelt har en positiv selvopfattelse. I denne undersøgelse deltog 216 unge fra 9. klasse og 3.g. De udfyldte to internationale validerede spørgeskemaer “Self-Perception Profile for Adolescents” (SPPA) og ”Authoritative Parenting Measure” (APM). Vores resultater viser, at drengene vurderer sig selv højere end piger på områderne skole kompetence, atletisk kompetence, fysisk fremtræden og globalt selvværd, mens pigerne kun betragter sig selv højere på domænet adfærd. I denne artikel vil det blive diskuteret, hvordan vi kan forstå disse kønsforskelle. Desuden er der fundet en forskel i den måde drenge og piger er opdraget på. Der ses, at en større andel af drengene end pigerne er opdraget under den permissive opdragelsesstil, som er karakteriseret ved lav kontrol. Denne artikel forsøger at belyse baggrunden for disse fund og sammenligner resultaterne af tidligere forskning på området, ligeledes vil kulturelle forskelle blive inddraget.