GENERALISERING I KVALITATIVE METODER - Roald, Tone; Køppe, Simo (Psyke & Logos, 2008)
Generaliseringsproblematikken er tæt forbundet med de kvalitative metoders videnskabelige legitimitet. Metoderne baserer sig på relativt få tilfælde af det undersøgte fænomen, og bliver derfor ofte tilskrevet intet eller kun et lavt potentiale for generalisering. I denne artikel derimod beskriver vi hvordan generalisering på den ene side er uløselig knyttet til brugen af metode og teori, mens der på den andre side er flere forskellige metodiske overvejelser i forbindelse med den konkrete, kvalitative undersøgelse der yderligere sikrer kvalitative metoder et potentiale for udsigelser på det mere generelle plan. Der eksisterer således en række forskellige former for generalisering der er tilpasset forskellige undersøgelsesfænomeners kompleksitet, der hver især indeholder deres partikulære videnskabelige legitimitet.