DEN SEKULÆRE MEDITATION OG FÆNOMENOLOGISK BEVIDSTHEDSFORSTÅELSE - Huitfeld, Christian (Psyke & Logos, 2007)
Artiklen udfordrer den kognitive opfattelse af mindfulness meditation og sammenligner de mere subtile meditationsoplevelser og -processer med tænkning fra den fænomenologiske tradition; noetisk psykologi, radikal empirisme samt transcendental- og eksistentiel fænomenologi. Denne sammenlignende undersøgelse finder en række paralleller i forhold til metode, hensigt og oplevelser. De subtile meditationsoplevelser medfører en række udfordringer af de psykologiske antagelser – begreber som opmærksomhed, bevidsthedstilstande, intentionalitet og eksistentialer viser sig at være relative og afhængige af individets opmærksomhed. Den videnskabelige religionspsykologi må kunne integrere et kvalificeret eksperientelt perspektiv for at kunne afdække det psykologiske erfaringsfelt. Meditativ praksis bør kunne integreres i religionspsykologien i forlængelse af den eksistentiel-fænomenologiske tradition. Endelig bør meditation ikke begrænses til den terapeutiske kontekst, men også anerkendes for dens epistemologiske og eksistentielle potentiale.