TIBETANSK BUDDHISME SOM COPINGMEKANISME Interviews med tibetanske torturoverlevere om deres måde at overkomme traumer på - Elsass, Peter; Carlsson, Jessica; Jespersen, Kristian; Phuntsok, Kalsang (Psyke & Logos, 2007)
Formålet har været at give evidens for tibetanske torturoverleveres traumatisering og for deres brug af spiritualitet til at overkomme deres vanskelige situation. Men samtidig har vi også ønsket at anfægte brugen af vestlige assessmentmetoder i en asiatisk kontekst. 102 tibetanske torturoverlevere er blevet interviewet om deres copingmekanismer. 36 af disse overlevere har modtaget rådgivning og er sammen med deres 16 professionelle rådgivere blevet interviewet om den behandling, de har modtaget. Resultaterne og undersøgelsens design og metoder er blevet diskuteret med 10 tibetanske spirituelle ledere, såkaldte lamaer. Assessmentet bestod af en række mål for post traumatisk stress (PTSD), bl.a. Hopkins Symptom Checklist – 25 (HSCL-25). Resultaterne dokumenterer, at torturoverleverne havde symptomer på svær traumatisering. Assessment- og rådgivningsundersøgelsen viser, at tibetanerne har benyttet deres politiske engagement og tibetansk buddhisme som vigtige copingmekanismer. Alle udtrykte tilfredshed med rådgivningen, men omtalte den hovedsageligt kun som hjælpsom, når de direkte blev spurgt derom. De tibetanske lamaer stillede spørgsmål til validiteten af vores metoder og redegjorde for, at den tibetanske kultur kunne influere resultaterne ved bl.a. at være midtpunktsøgende og ved at have en holdning om, at f.eks. lidelse var meget mere kompleks end de kategorier, der blev anvendt i vores rating scales.