KONSTEN ATT SYMBOLISERA - Johansson, Per Magnus (Psyke & Logos, 2006)
Artikeln behandlar frågan om olikhet och likhet inom Sigmund Freuds verk. Författaren driver tesen att Freud i samband med sina analyser av konstnärerna och den kreativa människan lyfter fram det som förenar människor. I Freuds tekniska skrifter fokuseras i större utsträckning på det som skiljer människor åt, exempelvis skillnaden mellan läkare och patient. Trots att idén om en läroanalys (Lehranalyse) bryter mot idén om människors distinkta olikhet är skillnaden tydlig i de tekniska skrifterna. Inom ramen för behandlingstraditionen finns ett behov av att klargöra vem som är läkare och vem som är patient. Freud – själv läkare, men en läkare som aldrig helt identifierade sig som sådan – och hans tänkande befinner sig i en rörelse mellan dessa två positioner.