SOCIALT ANSVAR FOR TILVÆRELSENS GRUNDFORHOLD. Et teoretisk tværvidenskabeligt bidrag fra psykologiens side (– med et kærligt almenpsykologisk sideblik til demokratiet) - Bertelsen, Preben (Psyke & Logos, 2006)
Socialt ansvar bestemmes grundlæggende som et ansvar for oprettelsen, opretholdelsen og den kritiske udvikling og værdiudformning af almenmenneskelige grundforhold, der udgør vores fælles tilværelse. I artiklen fremstilles en almenpsykologisk model, der drejer sig om (1) hvad det er for almene tilværelsesskabende antropologiske grundforhold, vi har særligt socialt ansvar for – (2) hvordan vi som sociale aktører psykologisk set overhovedet kan og vil eksistere og deltage socialt ansvarligt i håndteringen af værdiproblematikkerne, der rejser sig i og med udformningen af disse grundforhold og (3) forventelige operationaliseringer af empirisk og anvendelsesorienteret art. Modellen fremstilles med et tværvidenskabeligt sigte til samfundsvidenskaberne i almindelighed og politisk videnskab i særdeleshed.