SOLIDARITET – SKITSE TIL EN DIALOGISK FUNDAMENTALONTOLOGI - Ydesen, Christian (Psyke & Logos, 2006)
Historisk har solidaritetsbegrebet været anvendt i mange forskellige sammenhænge, og i dag vil det næppe være for meget at sige, at begrebet ikke kan betegnes som en entydig størrelse. Hensigten med denne artikel er imidlertid at afdække, hvad der nærmere konstituerer fænomenet solidaritet. Begrebets kontingens – eller ambivalens – er nemlig ikke det samme, som at selve fænomenet solidaritet ikke kan karakteriseres nærmere, idet et abstrakt fænomen meget vel kan tænkes at manifestere sig i forskellige sammenhænge. Artiklen søger på den baggrund at adressere og validere de universelle konturer af solidaritet som et uomgængeligt fænomen i den menneskelige eksistens. En underliggende intention med artiklen er således at udfordre nuværende forståelser af solidaritet ud fra en analyse af begrebets fundamentalontologi.