GENOCIDE IN THE SHADOW OF DEMOCRACY The Psycho-Politics of Modern Mass Murder - Lang, Johannes (Psyke & Logos, 2006)
I denne artikel håber jeg at vise, at storpolitik (læs: folkemord) er yderst menneskelig og derfor også psykologisk. Psykologi har definitivt meget at tilføre både historieforskning og den politiske videnskab, siden historie er politik og politik ER psykologi. Psykologer må ikke være bange for de store processer. Når man blot fokuserer på det individuelle i vor globaliserede verden, risikerer man at trivialisere sig selv og sine argumenter i den samfundsmæssige debat. Hvis psykologien vil noget mere end at lindre privat lidelse inden for klinikkens lyddæmpede vægge, må den få øjnene op ikke kun for det sociale i mennesket, men også for det menneskelige i det sociale og det socialpsykologiske i samfundets systemer. Denne artikel er et eksempel på denne indgangsvinkel. Jeg udforsker den psykopolitiske sammenhæng mellem demokrati og folkemord, både gennem at skitsere de historiske og systemiske forbindelser og ved at undersøge den farlige interaktion mellem voldsregimer og deres demokratiske modparter. Det er klart, at folkemord er enorme historiske og politiske processer, men dette betyder ikke, at de ikke også er højst psykologiske begivenheder.