TRANSFORMATIV OG EKSPANSIV LÆRING I TO VOKSENLÆRINGSMILJØER - Musaeus, Peter; Kristensen, Ole Steen (Psyke & Logos, 2005)
Artiklen argumenterer for, at voksenlæring skal anskues i forhold til transformation af den voksnes perspektiv samt ekspansion af et praksisfællesskab. Voksenlæring defineres som ændringer i et subjekts forhold til et objekt medieret af redskaber eller artefakter. Artiklen undersøger voksenlæring ud fra to teorier: Transformativ læringsteori (Mezirow) og virksomhedsteori (Engeström). Mens transformativ læringsteori anskuer læring og transformation i forhold til kritisk selvrefleksion, begrebssætter virksomhedsteorien læring og specifikt ekspansiv læring som modsætninger mellem systemer medieret af dialog og artefakter. Teorierne kan situeres ved at analysere eksempler på henholdsvis et horisontalt og et vertikalt læringsmiljø. Eksemplerne i artiklen er hentet fra en reanalyse af to casestudier. Det konkluderes, at voksenlæring kan fremmes gennem en udvikling af praksisfællesskaber, og at den voksnes refleksive forhold til sig selv og til verden må anskues ud fra en ekspansion af en samfundsmæssig praksis og ikke blot som subjektive betingelser for læring og selvrefleksion.