FASTLÅSTHED OG UDVIKLING – FRIGØRELSE – HOS LANGTIDSFANGER - Mathiassen, Charlotte (Psyke & Logos, 2005)
Denne artikel vil beskrive, hvordan det kan være muligt at forstå personlig udvikling hos mænd, som har afsonet lange domme for alvorlig, personfarlig kriminalitet. I artiklen vil jeg vise, hvordan disse mænd, som jeg har fulgt gennem ca. 3 år under og efter afsoning, på forskellig måde forsøger at sætte sig og opretholde mål i livet. Det gør de på trods af betragtelige såvel psykologiske som sociomaterielle vanskeligheder. Artiklen tematiserer normalitet og udvikling men ikke ud fra en patologiserende tilgang. Derfor tages ikke udgangspunkt i, hvorvidt personerne er mere eller mindre psykopater, karakterafvigere eller på andre måder personlighedsforstyrrede (jf. Cleckley, 1950; Cooke et. al, 2005; Hare, 1998; 1998a; 1999; Hansen, 1998; Gacono, 2000). Perspektivet i artiklen vil primært være deltagernes som personer og deltagere i tilværelsen. En tilværelse som forekommer dem mere eller mindre fastlåst – med varierende grader af faciliterende mulighedsbetingelser.