VOKSENUDVIKLING OG SPIRITUALITET - Skipper, Karsten Bidstrup (Psyke & Logos, 2005)
De kontemplative traditioner, der findes inden for alle de store religioner, rummer indsigter, der kan have relevans for nutidig menneskers søgen efter helhed og mening. Disse indsigter er imidlertid fortolket og overleveret i kulturelle kontekster, der gør dem vanskeligt tilgængelige for mange i nutiden, og som ofte er på direkte kollisionskurs med moderne og postmoderne verdensbilleder. Artiklen præsenterer en meta-teori – den såkaldte AQAL-model – der bl.a. kan bruges til at integrere de kontemplative traditioners indsigter med indsigter fra moderne udviklingspsykologi og neurologi. Væsentlige aspekter af kulturelle fortolkningsrums udvikling skitseres ud fra Spiral Dynamics og forbindes ved hjælp af AQAL-modellen med gennemgående træk i de fænomenologiske beskrivelser af spirituelle erfaringer. Denne integrative tilgang gør det muligt at anerkende årtusinders visdom vedrørende menneskets muligheder uden at undergrave moderne landvindinger som videnskabelighed og demokrati.