DANNELSE I FÆLLESSKABER OG DANNELSE AF FÆLLESSKABER - Bertelsen, Preben (Psyke & Logos, 2005)
Artiklens ærinder er at vise, hvordan der kan udvikles en dannelsesmodel, der handler om dannelse i fællesskaber og dannelse af fællesskaber. Først undersøges, hvad der overhovedet skal forstås ved fællesskaber. Dernæst udvikles den integrerende dannelsesmodel med udgangspunkt i antropologisk psykologi. En central pointe ved den fremstillede dannelsesmodel er, at dannelse er flerdimensional med flere niveauer i hver af dimensionerne. Fuld og hel dannelse består ikke i at indtage en dannelse man formoder, er den ‘højeste’, ‘mest reflekterede’ etc. men at kunne bevæge sig i frie flow ind og ud af mange dannelsesformer afstemt med hver sin opgave- og værditype i samfundsmæssige fællesskaber. Endelig undersøges dannelsesmodellens kritiske potentialer over for den politiske lighedsdannelses- forståelse, vi finder i Rawls’ liberalisme.