»AT MOTIONERE OG ARBEJDE – DET ER DET, DER BETYDER NOGET I MIT LIV!« Om idræt og afhængighed - Stelter, Reinhard (Psyke & Logos, 2005)
Artiklen bygger på en analyse af en case om Henning, en 54-årig motionist, som bruger al sin fritid i et fitnesscenter. Henning begyndte at træne efter en skilsmisse, som hans tidligere kone tog initiativet til, og som ligger seks år forud for interviewtidspunktet. Caseanalysen orienteres mod at fremlægge plottet i Hennings fortælling – et plot, som er nøglen til en forståelse af motionens betydning i Hennings livssituation. Samtidigt sættes kropslige oplevelser og andre motions- og idrætsrelaterede elementer i forbindelse med denne centrale begivenhed, som tilsyneladende har en meget kraftig indvirkning på Hennings liv, og som anses for at være det primære incitament til hans idrætsafhængighed. I artiklens anden del inddrages diagnosekriterier – inspireret af DSM-IV – som basis for en evaluering af Hennings motionsadfærd. Spørgsmålet er, i hvilken grad Hennings involvering kan betegnes som egentlig afhængighed. Resultatet af analysen er overvejende positivt og bekræfter dermed Hennings idrætsafhængighed, men skal modereres af anden fremlagt definition. I artiklens sidste del fortolkes casen på basis af »reversal theory«, udviklet af Apter (1982) og tilpasset idræt og motion af Kerr (1997).