UNGE MED ET PROBLEMATISK FORBRUG AF RUSMIDLER - En mulig forståelsesmodel - Pedersen, Mads Uffe (Psyke & Logos, 2005)
Danske unge hører til de mest rusmiddelforbrugende unge i Europa. Eftersom et stort forbrug kan knyttes til udvikling af misbrug og afhængighed af rusmidler, kan danske unges forbrug anses som bekymrende. Hverken misbrug eller afhængighed af rusmidler er dog noget stabilt fænomen, og dertil kommer, at mange unges problematiske forbrug ofte ikke har meget med selve rusmidlerne at gøre. For ikke mindst de mest truede må forklaringen på deres forbrug således først og fremmest findes i deres psykosociale problemer. For de storforbrugende, men mindre psykosocialt belastede unge, må forbruget derimod i højere grad forstås ud fra den særlige ungdomskultur og socialisering, som bl.a. ses i Danmark. Der er med andre tale om et mere komplekst problem end blot et spørgsmål om et stort forbrug. Der findes mange forskellige forklaringer på, hvorfor nogle unge udvikler et problematisk forbrug af rusmidler. I denne artikel skelnes der mellem fire hypoteser kaldet henholdsvis dispositions-, socialiserings-, stress- og udbrændthedshypotesen. Ud fra disse hypoteser forklares forskellige grupper af unges forbrug af rusmidler.