“JEG FØLER MIG IKKE ALENE I DET HER”: KANINASSISTERET COMPASSION-FOKUSERET TERAPI FOR MENNESKER MED FUNKTIONSNEDSÆTTELSER - Højholdt, Charlotte M.; Sondrup, Camilla W.; Larsen, Steffi G.; Hansen, Tia G.B. (Psyke & Logos, 2025)
Ofte medfører moderat til svær funktionsnedsættelse skam, selvkritik og isolationsoplevelser, men der findes få psykoterapeutiske tilbud til denne målgruppe. Compassion-baserede terapier støtter udvikling af venlighed over for egne udfordringer og modvirker dermed skam og isolation, men kan være for krævende for mennesker med kognitive funktionsnedsættelser. Dyr kan føles støttende, være et behageligt spejl og mediere kontakt mellem mennesker uden at stille store kognitive krav, men skal integreres i en egentlig terapiform for at give terapeutisk udbytte. Vi udviklede en kaninassisteret compassion-fokuseret terapiform (KA-CFT) til målgruppen og afviklede den i små grupper for yderligere at facilitere samhørighed og fællesskab. Artiklen skitserer hovedelementerne i denne terapiform: dens målgruppetilpassede værktøjer og terapisessionernes indhold i overskriftsform. Desuden resumeres fra et casestudium, hvor artiklen primært giver plads til deltager-ytringer, der tyder på dannelse af fællesskab med og omkring kaninerne og terapien. Vi konkluderer, at det er en lovende terapiform til målgruppen, forudsat tilstrækkelig viden om både målgruppe, terapiform og kaniner.