KULTURVITAMINER TIL UNGE: MENTAL SUNDHED, FÆLLESSKAB OG IDENTITET - Hejlesen, Ida F.; Glintborg, Chalotte; Jacobsen, Stine L.; Jensen, Anita (Psyke & Logos, 2025)
Denne artikel belyser, hvilken betydning Kulturvitaminer til Unge (18-30 år med psykiske udfordringer) har for deltagernes oplevelse af egen mental sundhed, tilknytning til uddannelse og arbejde, muligheder for nye fællesskaber og identitet. Deltagernes erfaringer er indsamlet ved fokusgruppeinterviews og analyseret med en narrativ analysestrategi. Analysen peger på, at deltagelse i Kulturvitaminer til Unge bidrager til en oplevelse af bedre mental sundhed og bringer de unge tættere på uddannelse, praktik eller arbejde. Forløbet giver de unge mulighed for at være en del af et fællesskab med ligesindede, bidrager til indhold og rutiner i hverdagen, succesoplevelser, nye eller genopdagede hobbyer, sociale kompetencer, øget selvtillid og mestring, større indsigt i egne udfordringer og styrker samt en oplevelse af at blive mødt som menneske. Dette er med til at understøtte konstruktionen af en positiv identitet, som i mindre grad defineres ud fra deficit-positioner (fx sygdom) og i højere grad defineres af, hvad de unge kan og vil. Dette øger de unges egen oplevelse af handlekraft på vej mod fx uddannelse og mindsker risikoen for marginalisering. Artiklen bidrager til at forstå, hvordan unge med mentale udfordringer, og som står uden for almene fællesskaber, kan indgå i samfundet via meningsfulde relationer og positive, kreative fællesskaber.