ET TOMT REVIEW: INTERESSE- OG FORENINGSFÆLLESSKABER EFTER ERHVERVET HJERNESKADE - Thøgersen, Cecilie M.S.; Glintborg, Chalotte; Månsson, Annegrete G. (Psyke & Logos, 2025)
Fællesskaber er et yderst aktuelt emne, og der er bred enighed om vigtigheden heraf. At kunne deltage og indgå ligeværdigt i meningsfulde fællesskaber er en helt central del af livet, men ofte bliver fællesskaber reduceret til sygdomsfællesskaber i rehabiliteringsregi – det være sig dag- og aktivitetstilbud. Det er dog vigtigt, at der også fokuseres på inddragelse af almene fællesskaber som en del af rehabiliteringen, da almene fællesskaber kan være brobyggende til lokalsamfund og derved være mere bæredygtige på lang sigt. For at indkredse betydningen af fællesskaber vil vi gennem dette review undersøge betydningen af deltagelse i foreningslignende fællesskaber efter erhvervet hjerneskade. Reviewet er udført som et scoping review med fokus på fænomenet foreningslignende fællesskaber og betydning af deltagelse i disse for personer med erhvervet hjerneskade (EH). Gennem reviewet undersøges derfor: Hvilken betydning har det at deltage i foreningslignende fællesskaber efter erhvervet hjerneskade? Der blev gennem den systematiske søgning ikke identificeret nogen studier, som imødekom inklusionskriterierne. Der er derfor tale om et tomt review. Med udgangspunkt i den manglende identificering af relevante studier diskuteres begrebet foreningslignende fællesskaber og deres betydning for mennesker med en EH, samt hvordan erfaringer fra andre områder kan kvalificere fremtidig forskning.