Ræsonneringsmodel for hesteassisterede interventioner: – et analyseredskab: Når heste assisterer fagprofessionelle i behandlingsforløb - Hove, Anne; Juul Simonsen, Anneli; Helm, Lise Lotte (Psyke & Logos, 2023)
Hesteassisterede interventioner anvendes i stigende grad med formålet at fremme menneskers fysiske, psykiske og sociale trivsel, udvikling, recovery og rehabilitering. I denne artikel beskrives og argumenteres for en ræsonneringsmodel som analytisk redskab til anvendelse i praksis i forbindelse med hesteassisterede interventioner, hvor det kan være vanskeligt at overskue kompleksiteten i den interaktion og kommunikation, der foregår i samspillet mellem deltager, hest og fagprofessionelle i en given kontekst. Modellen bygger på praksiserfaringer gennem en årrække primært i socialpsykiatrisk regi, hvor vi har udviklet modellen for at fremme målrettet og fagligt kvalificeret indsats, samt i forbindelse med dokumentation og kvalitetssikring. Forfatternes systemteoretiske afsæt kombineret med psykodynamisk og socialpædagogisk forståelsesramme gør modellen anvendelig i en lang række sammenhænge, hvor der arbejdes med hesteassisteret intervention. Artiklen afsluttes med en case, der illustrerer, hvorledes modellen kan anvendes i praksis.