MENNESKETS SEKSUALITET I EN EVOLUTIONSPSYKOLOGISK FORSTÅELSESRAMME - Byrnit, Jill Tina (Psyke & Logos, 2013)
Tværkulturelle undersøgelser har påvist betydelige forskelle mellem mænd og kvinders seksualitet. Således er der blandt en lang række andre resultater fundet signifikante forskelle i, hvilke fysiske, sociale og psykologiske karakteristika der anses for tiltrækkende hos det modsatte køn; hvilke omstændigheder der virker jalousi-fremkaldende; antallet af forskellige seksualpartnere, man ønsker sig gennem et livsforløb; hvor lang tid, der skal gå, før man vil dyrke sex med en ny partner eller fremmed samt hvordan man vurderer forholdet mellem sex og kærlighed. Flere modeller er blevet fremsat til at forklare kønsforskellene i seksuelle præferencer, bl.a. seksualstrategi-teorien, der ud fra et evolutionspsykologisk perspektiv ser på mænd og kvinders respektive investering i deres fælles børn og de mulige kønsforskelle, der relaterer sig til dette. I denne artikel præsenteres det evolutionspsykologiske paradigme, og seksualstrategi-teorien vurderes ud fra de resultater, der er fremkommet tværkulturelt og mere specifikt i Skandinavien. Slutteligt introduceres to undersøgelser, der for tiden er under udførelse med en dansk population af mænd og kvinder.