Er chatbotter fremtidens kliniske psykologer? - Arthur Bran Herbener; Malene Flensborg Damholdt (Psyke & Logos, 2024)
I de seneste år er der sket en eksplosiv udvikling i forskningen om psykoterapi leveret af samtaleagenter såsom chatbotter, sociale robotter og virtuelle avatarer. Det rejser flere spørgsmål: Er samtaleagenter en erstatning eller et værktøj for kliniske psykologer? Hvordan bør fagpersoner forholde sig til samtaleagenter? Artiklens formål er at hjælpe fagpersoner med at tage stilling til udbredelsen af samtaleagenter i psykoterapi på et informeret grundlag. Vi udpeger og evaluerer centrale potentialer og begrænsninger, som knytter sig til at levere psykoterapi via samtaleagenter. Vi argumenterer for, at samtaleagenters tilgængelighed er en styrke i forhold til den dominerende behandlingsmodel i vestlige lande. Derefter diskuterer vi, om samtaleagenter kan erstatte den mellemmenneskelige relation i psykoterapi. Afslutningsvist introducerer vi anbefalinger til fagpersoner, som beskæftiger sig med mental sundhed.