"Fordi det er den nye virkelighed" - vildreden om ChatGPT læst teknologikritisk - Nis Langer Primdahl, (Psyke & Logos, 2024)
I artiklen undersøges den vildrede, der bredte sig blandt danske universiteter, da ChatGPT blev tilgængelig kort for vintereksamen 2022/23. Universiteterne så sig på meget kort tid nødsaget til at formulere nye retningslinjer for afholdelse af eksaminer – med vidt forskellige resultater. Her valgte en række institutioner at forbyde brug af chatbotten med det argument, at det producerede arbejde ikke kunne siges at være den studerendes eget. Der var dog andre tilfælde, hvor institutioner tillod Chat- GPT som lovligt hjælpemiddel. Ud fra to teoretiske perspektiver, der deler et fokus på relationen mellem mennesket og digitale teknologier, diskuteres universiteternes begrundelser ud fra en tese om, at teknologier som ChatGPT ikke udelukkende kan betragtes som skadelige eller gavnlige, men må anskues ud fra deres ambivalens inden for det pædagogisk-psykologiske felt.