Nemt, bekvemt og meningsløst - om Albert Borgmanns kritiske teknologifilosofi - Jesper Aagaard, (Psyke & Logos, 2024)
Mange af os er tiltagende skeptiske over for samfundets vedvarende digitalisering: Er denne udvikling kun til det bedre, eller rummer den også vigtige skyggesider, som vi bør adressere? Men hvordan skal vi artikulere disse bekymringer på en hjælpsom og nuanceret måde? Formålet med denne artikel er at introducere Albert Borgmanns kritiske teknologifilosofi. Ifølge Borgmann får tilværelsen mening gennem hverdagens “fokale praksisser” såsom tilberedningen af et måltid eller optænding i brændeovnen. Til gengæld kræver sådanne fokale praksisser evner, dedikation og anstrengelse. Teknologiske devices som mikrobølgeovne og radiatorer er dog designet til at overflødiggøre enhver anstrengelse og truer derfor med at undergrave vores fokale praksisser. Artiklen gennemgår følgerne – og kritikkerne – af Borgmanns tænkning, og det diskuteres slutteligt, hvordan vi kan konvertere hans filosofiske pointer til en psykologisk teknologikritik med fokus på digitale teknologier.