Digitale liv - en introduktion - Jesper Aagaard,; Jonas Højgaard Frydenlund, (Psyke & Logos, 2024)
I dette nummer af Psyke & Logos dykker vi ned i vores digitale liv. Vi lever i dag i en verden, hvor vi konstant er online og forbundet med hinanden. Mens teknologi altid har udgjort en del af den menneskelige eksistens, har digitaliseringen ændret vores psykologiske grundvilkår fundamentalt. For hvad er moderne identitetsdannelse uden sociale medier? Kærlighed uden datingapps? Eller opdragelse uden skærmtid? Nutidens psykologi skal derfor forholde sig til vores digitale liv, og formålet med denne introduktion er at skitsere nogle vigtige aspekter af dette fænomen. Først argumenterer vi for, at psykoterapi altid har været teknologisk medieret, hvilket betyder, at digitale teknologier ikke kan afvises på baggrund af en forestilling om det “rene” menneskelige møde, men må udforskes – og kritiseres – empirisk. Herefter inviterer vi til kritisk refleksion over psykologiens samfundsmæssige rolle, idet dens primære mål om at forstå, forudsige og forme menneskelig adfærd er blevet overtaget af samtidens overvågningskapitalisme. Det sidste område, vi berører, er vigtigheden af ikke at lade sig forblinde af begreber som “skyen”, idet dette luftige sprogbrug skjuler de materielle konsekvenser, som vores digitale liv indebærer. Afslutningsvis præsenterer vi artiklerne i dette nummer og deres indsigt i vores digitale tilværelse.