EVALUERING AF TVÆRFAGLIG INTERVENTION TIL PERSONER MED LÆNGEREVARENDE FØLGER EFTER HJERNERYSTELSE – AALBORG KOMMUNES ”TIDLIG INDSATS” - Vejle Sørensen, Camilla; Isberg Nielsen, Nana; Pólsdóttir Houen, Jonna; Glintborg, Chalotte (Psyke & Logos, 2023)
Når personer rammes af en hjernerystelse, anbefales tidlig intervention. Aalborg Kommune har udviklet et otteugers tværfagligt forløb kaldet ”Tidlig Indsats” med inspiration fra et dansk manualbaseret behandlingsprogram (GAIN; Thastum et al., 2018, 2019). Et kvalitetssikringsstudie har været koblet på denne indsats, og resultaterne herfra fremlægges i nærværende artikel. Artiklen præsenterer data fra i alt 29 personer. Deltagerne udfyldte målinger vedrørende hjernerystelsessymptomer, psykisk belastning og træthed før og efter forløbet. Resultaterne viste en nedgang i oplevede hjernerystelsessymptomer (RPQ: gennemsnitsscore fra 33 til 25, p < .00), psykisk belastning (SCL-90-R GSI: gennemsnitsscore fra 57 til 53, p < 0.0004) og træthed ved afslutning af forløbet (MFIS: gennemsnitsscore fra 54 til 41, p < 0.000). Derudover indhentedes deltagernes kvalitative evalueringer af indsatsen ved afslutning af forløb. Resultaterne diskuteres i forhold til tidligere forskning, øvrige faktorers indflydelse, implikationer i forhold til studiets metodologiske begrænsninger samt implementering i praksis. Studiet bidrager med praksisnær viden om udbyttet af én tværfaglig indsats iværksat i kommunalt regi rettet mod den tidlige fase efter hjernerystelse. Ydermere er studiet et eksempel på, hvorledes eksisterende forskning på området kan operationaliseres og omsættes til drift.