Når legen ikke forløber af sig selv : Betydningen af pædagogers deltagelse i børns leg - Nørgaard Ravn, Julia (Psyke & Logos, 2022)
Formålet med nærværende artikel er at udforske, hvordan pædagogisk personale involverer sig i legen blandt børn i udsatte positioner på måder, som udvider deltagelsen for børnene. Artiklen tager afsæt i et kontekstuelt udviklingssyn, hvor særligt Rogoffs (1990) begreb ”vejledt deltagelse” danner et centralt grundlag for artiklens analyser. Artiklens problemstilling er udforsket metodisk gennem deltagerobservationer og interviews med børn og pædagogisk personale i én integreret daginstitution beliggende i et såkaldt udsat boligområde i Danmark. På baggrund af en tematisk analyse af det empiriske materiale udfoldes tre hyppige roller, som pædagoger indtager i børns leg. De tre roller betegnes: legepartner, legestøtte og lege-katalysator. Analysen viser, hvordan det pædagogiske personales involvering i legen får betydning for børnenes deltagelse, og samtidig illustreres kompleksiteten i det pædagogiske arbejde vedrørende børns leg og fællesskaber.