Lad os udvikle en psykologisk udviklingsvidenskab - Bang, Jytte (Psyke & Logos, 2022)
Psykologien har et påtrængende behov for at blive en udviklingsvidenskab. Under indflydelse af nyliberale samfundsforhold kommer psykologien under pres. Effekt- og resultatparadigmet kan føre til reduktion af det faglige perspektiv, så diagnosetænkning og et snævert individfokus vinder indpas på bekostning af en helhedsorienteret forståelse. Der tages afsæt i problemet børns og unges stigende mistrivsel for at illustrere psykologiens behov for selvrefleksion. Spørgsmålet er, hvilke veje man kan gå for at vende den bekymrende udvikling. To typer af kritik af (udviklings)psykologien diskuteres, nemlig 1. kritik af statisk-kategoriel (udviklings)psykologi og 2. opgør med udviklingspsykologien i form af antidevelopmentalismen. Der argumenteres dernæst gennem to forskellige teoretiske nedslag (Glen Elder Jr. og Roger G. Barker) for, at man med fordel kan kigge i retning af den økologiske psykologi for at finde inspiration til en fornyet udviklingsvidenskab.