Den villende bevidstheds evolution: - en indlæsning af Jaynes' model i en kulturhistorisk teori - Bertelsen, Preben (Psyke & Logos, 2023)
Emnet for denne artikel er den fæmomenologiske bevidstheds og viljens evolution - hvorved disse forstås som kapaciteter der begunstiges og udvikles på grundlag af udviklinger i menneskeartens tilværelsesproces, først og fremmest i kulturen. Altså en underøgelse i et kulturhistorisk perspektiv. Artiklen falder i tre dele. I første del udredes dette perspektiv i så tilstrækkelig grad at der på en mere præcis måde kan stilles nogle spørgsmål angående hvordan og hvornår i menneskelinjens udvikling den fænomenologiske bevidsthed og vilje kan være opstået. I den anden del foretages en læsning i det kulturhistoriske perspektiv af de svar Julian Jaynes er kommet med. I tredie del foretages en evaluering af Jaynes' projekt.