Forhandlinger om erotikk og autoritet i det terapeutiske rom - Haavind, Hanne (Psyke & Logos, 2023)
Hva er det som skjer når en psykoterapeut inndrar en av sine klienter i et seksuelt forhold? Dette forklares vanligvis med henvisning til begreper som overføring og motoverføring; egne seksuelle følelser kan gli ut av terapeuters kontroll, og egenterapi skal forhindre at dette skjer. Denne forståelsesmodellen kan ikke forklare at dette oftest skjer når mannlige terapeuter utnytter kvinnelige klienter, og at de terapeuter det gjelder både kan ha omfattende klinisk erfaring og egenterapi. Forekomsten og følgene av seksuelle handlinger i psykoterapi blir bedre forklart dersom en del kjennetegn ved det terapeutiskeforhold sammenholdes med kjennetegn ved det heterofile forholdet. Det er parallellene i forholdet mellom en mannlig terapeut og en kvinnelig klient og forholdet mellom en mannlig elsker og en kvinnelig elskerinne, som fører til at hans makt over henne styrkes, mens hennes muligheter for utvikling begrenses. Dette blir en alvorlig og skadelig form for feilbehandling, der utnyttingen av klienten ikke bare består i at hun får seksuell kontakt istedenfor psykoterapi, men også består i at hun blir sykeliggjort og avskåret fra å få sine subjektive opplevelser bekreftet. Overgrepetfortsetter gjennom terapeutens anstrengelser for å hindre av sløring.