Køn i formidlingsproces mellem kultur og individ. Nogle analytiske greb. - Søndergaard, Dorte Marie (Psyke & Logos, 2023)
Artiklen bygger på socio-kulturel psykologisk tænkning og tager udgangspunkt i en forståelse af køn, der udpeger køn som et blandt mange strukturerende prinicipper i formidlingen mellem individ og kultur. Med dette teoretiske afsæt foreslås en række analytiske perspektiver og konkrete analytiske greb anvendt for arbejde med empirisk materiale, hvor køns kontekstspecifikke betydning ønskes undersøgt. Eksempler hentes ind fra et konkret empirisk projekt om studenterlivsform og køn. Forskeren foreslås at tænke i konstituenter, det vil sige at tænke i hvilke handleformer og forholdemåder, der fungerer konstituerende for en given social identitet, i.e. køn. Konstituerende træk kan samles til matricer eller til abstrakte figurer, og bevægeligheden i konstituenter, matricer og abstrakte figurer diskuteres gennem et begreb omforhandling. Endeligforeslås det forskeren at arbejde med analysen af kulturelle koder, som et greb til at fange de strukturerende principper indenfor varierende kulturelle felter eller tematikker. Med disse analytiske greb og perspektiver er det intentionen også i empirisk arbejde at fastholde forståelsen af køn som et betydnings- og handlingsstrukturerende princip mellem mennesker - og undgå tænkningen i køn som personlig egenskab lokaliseret i enkeltindivider.