Antropogenesens problem - Engelsted, Niels (Psyke & Logos, 2023)
Dialektisk udvikling fordrer forestillingen om dialektiske spring: En relations ophævelse i en anden og kvalitativt forskellig relation. I "Naturens dialektik" gør Engels dette helt klart. Ejendommeligt nok tilbyder Engels os i det samme værk en darvinistisk antropogenese uden et eneste identificerbart spring. Antropogenesens problem er derfor det manglende spring. At pege på dette problem og forsøgsvis at identificere det manglende led, er artiklens formål. Den begynder med en identificering af naturhistoriens grundlæggende relation og af historiens fundamentale - og modsatte - relation. Den første relation er den strenge overensstemmelse mellem individets aktivitet og individets reproduktion. Den anden er den brudte overensstemmelse mellem individets aktivitet og individets reproduktion. Denne anden relation er udtrykt i Marxs begreb merarbejde. Ved at bruge C. O. Lovejoy og sociobiologien som løftestang, argumenterer artiklen for, at merarbejdets opståen er det menneskelige spring, og at udøverne af dette merarbejde alene kunne have været artens hunner.