Aktiv og passiv mystik - Petersen, Erik (Psyke & Logos, 2023)
Artiklen er på en mdde en fortsættelse af min artikel fra 1990 »Guds Veje«. l »Guds Veje« blev tilværelsen anskuet fra, hvad der i denne sammenhæng bliver kaldt »den aktive mystiks« perspektiv. Nu relativeres synspunktet, således at det bliver legitimt også at tale om en »passiv mystik«. Jeg forsøger indledningsvis at give en fremstilling af formålet med religionshistorikerens Mercia Eliades »mytehermeneutik«. Det vil vise sig, at den basale mytiske struktur, pilgrimsfærden, kan fremtræde på to hinanden modstridende måder, som en let og en vanskelig færd. Dette giver mig anledning til at hævde eksistensen af to forskellige typer af religiøsitet eller »mystik«, som jeg også kalder det. Aktiv og passiv. Jeg giver eksempler på disse typer. Afslutningsvis parallelliserer jeg med Jungs typologi, og jeg refererer til en mindre undersøgelse, jeg har foretaget.