Narkose og myndighed: om psykoanalyse og litteratur - Dines Johansen, Jørgen (Psyke & Logos, 2023)
I artiklens første del præciseres grænserne for vores forståelse af andres adfærd, og der argumenteres for nødvendigheden af at anvende fortolkningsstærke teorier i forsøget på at forstå både andres adfærd og litterære tekster. Dernæst påvises fællesskabet mellem psykoanalysen og litteraturen ( og litteraturvidenskaben), bl.a. fordi begge beskæftiger sig med fantasier. I anden del fremstilles en taksonomi over de menneskelige begær og angst, som anses for antropologisk kostante. I tredie del vises det, at litteraturens karakteristikon netop er begærs- og angst artikulation, og at den struktureres udfra retoriske principper, der har rod i magien. Endelig vises det, at læsning af litteratur er en proces, hvorigennem subjektet lader en fremmed fantasi fæstne sig i psyken og bevidst og ubevidst påvirke det mentale liv, uden at subjektet mister sin myndighed.