Litteratur i erindringen - Folke Larsen, Steen (Psyke & Logos, 2023)
Nogle af de oplevelser, vi får ved at læse fiktionslitteratur, bliver stående i erindringen længe. Sådanne læseerindringer viser sig at være en kombination af to slags stof, nemlig på den ene side det litterære værks indhold ( således som læseren har forstået det) og på den anden side de omgivelser, hvori værket optrådte, da det blev læst. Derved forbindes det fiktive og æstetiske i erindringen med læserens personlige og sociale kontekst, og denne idiosynkratiske helhed kan fastholdes som en del af læserens livshistorie over årtier. Ligesom selvoplevede begivenheder stammer de fleste læseerindringer hos mennesker, der har et 70-drigt livsløb at se tilbage på.fra 20- og 30-års alderen. Årsagen er ikke, at folk har læst særlig meget i disse år, men snarere at oplevelser i denne periode af livet særlig ofte bliver betydningsfulde for den bevidste selvforståelse, hvad enten det er virkelige oplevelser eller oplevelser med fiktion.