For evigt forbundet: De almenpsykologiske potentialer i Kohuts selvpsykologi - Bertelsen, Preben (Psyke & Logos, 2023)
Selvpsykologien beskæftiger sig med den psykodynamik, der opstår i og med selvrefleksionen - d.v.s. de grunde til handling der opstår i og med den introspektion, der udføres med vilje. Dermed har selvpsykologien et ganske andet begreb om psykodynamik end det begreb, psykoanalysens funktionalistiske version afpsykodynamikken har. Det er et begreb, der snarere nærmer sig den fænomenologisk-eksistentialistiske version af psykodynamikken. I denne artikel vil jeg se på, hvordan der på grundlag af de almenpsykologiske potentialer i Kohuts selvpsykologi kan udvikles en almenpsykologisk model af den intentionelle selverkendelses psykodynamik som et af de centrale organiserende principper i det menneskelige. I artiklens første, indledende del vil jeg forsøge at anskueliggøre de grundfænomener, som begrebet om selvet identificerer, og som har særlig relevans for Kohuts bidrag tilforstdelsen af selvets psykodynamik. I anden del vil jeg gennemgå Kohuts selvpsykologi, og i den tredje del vil jeg se nærmere på det almenpsykologiske gods, der kan uddrages heraf: Centralt står her sondringen mellem en selvpsykologi baseret på intentionalitet (og selvorganisering) som dynamisk kraft og så psykoanalysen baseret på opfattelsen af, at de væsentlige dynamiske kræfter er af funktionel natur (og af at vi er determinerede væsener). Til slut vi/jeg gøre mig nogle yderligere perspektiverende overvejelser over begrebet om selvet, om tilværelsesprojektet og om virksomheden som mulige almenpsykologiske grundbegreber.