Angstens tvetydighed: Begrebet angst i Kierkegaards filosofi - Grøn, Arne (Psyke & Logos, 2023)
Angst spiller en central rolle i Søren Kierkegaards filosofi i kraft af, hvad den viser om det at være menneske. Selve det, at et menneske kan ængstes, viser, at det er et selv, der er stillet med den opgave at blive sig selv. Artiklen undersøger nærmere denne angstens betydning. Den argumenterer for, at der er to niveauer i Kierkegaards analyse af angsten. På det første niveau er angstenfrihedens mulighed, mens angst på det andet niveau betyder, at individet taber friheden i forhold til sig selv. Der argumenteres ydermere for, at tvetydighed er et nøglebegreb, som forbinder de to niveauer: Den frihedens mulighed, som viser sig i angsten, er tvetydig, og på det andet niveau bliver angsten selv en tvetydig position. Til slut diskuterer artiklen det problem, der ligger i, at angsten tilkendes en almen betydning. Angstens betydning synes selv at være tvetydig - man skal lære at ængstes for at komme fri af angst. Det er derfor nødvendigt at afklare, hvorledes angst er frihedens mulighed.