Når virkeligheden svigter: - om udforskningen af reparative foranstaltninger ved psykotiske tilstande - Rosenbaum, Bent (Psyke & Logos, 2023)
Det psykoterapeutiske møde med psykotiske mennesker, ikke mindst mennesker i skizofrene tilstande, er ofte maximalt udfordrende for behandlerens kompetence og modoverføring. I udforskningen af den terapeutiske proces stilles mange forskningsmæssige problemer på spidsen. Eksempler på disse vanskeligheder diskuteres. Artiklen tager teoretisk udgangspunkt i psykoanalytisk tænkning. Dens praktiske udgangspunkt er egne erfaringer samt erfaringer fra et dansk projekt vedrørende psykoterapi af mennesker med skizofreni eller skizofreniforme tilstande (det danske projekt er et delprojekt i en fællesnordisk undersøgelse). I artiklen diskuteres bl.a.: behandlingens etik, problemer med at etablere en behandlingsalliance med patienten for hvem en initial »state of non-experience« er fremherskende, metaforens betydning i psykoterapi samt betydningen af den unøjagtige fortolkning.