Mentale forestillingsbilleders neuropsykologi - Gade, Anders (Psyke & Logos, 2023)
Forestillingsbilleder spillede en central rolle i antikkens og tidlige filosoffers begreber om tænkning, og i forrige århundredes eksperimentelle psykologers undersøgelser og teoridannelser. De var næsten fraværende fra det psykologiske univers under behaviorismens dominans, men har de sidste to årtier været genstand for fornyet og tiltagende interesse blandt kognitive psykologer. Neuropsykologisk er forestillingsbilleder interessante både i sig selv, på grund af deres lighed med perceptuelle processer, og på grund af deres rolle i hukommelsen. En sammenhængende teori om mentale forestillingsbilleder (Kosslyn) muliggør analyser af de enkelte komponenter i hjernens bearbejdning af (visuelle) forestillingsbilleder, og har givet muligheder for at studere deres cerebrale repræsentation.