Omgivelsernes faciliterende betydning: En introduktion til Winnicotts objektrelationsteori - Hjulmand, Knud (Psyke & Logos, 2023)
Der er en øget interesse for den britiske psykoanalytiker og pædiater D. W. Winnicott og hans bidrag til den såkaldte objektrelationsteori. Winnicott fremhæves i artiklen som efterkrigstidens mest originale nytænker i den psykodynamiske tradition, på linie med Klein, Bion og Lacan. Artiklen intenderer en introduktion til Winnicotts arbejde med en præsentation af hans originale begreber. Hovedvægten er lagt på en fremstilling af Winnicotts »teori« om barnets emotionelle udvikling i samspil med sine faciliterende omgivelser, især den vigtige periode hvor det lille barn i sin udvikling bevæger sig fra afhængighed af moderens empatiske »holding« mod stadig større integration og uafhængighed. Det er i forbindelse med denne afgørende proces, Winnicott med begreberne om »overgangsfænomener« og »oovergangsobjekter« har beskrevet de grundlæggende aspekter ved menneskelig objektrelateren, som også er afgørende betydningsfulde for senere objektrelationer -herunder den terapeutiske relation. Foruden teoretiske bidrag fremstilles og vurderes også Winnicotts synspunkter på den terapeutiske proces og endelig søges Winnicott, hans arbejder og betydning relateret til hans personlige baggrwui og den psykoanalytiske bevægelses udvikling.