Psykologi, bevidsthed og informationsteknologi - Siggaard Jensen, Hans (Psyke & Logos, 2023)
Forholdet mellem det nye kognitive videnskabelige paradigme indenfor bevidsthedsforskningen og psykologi samt de traditionelle filosofiske problemer om forholdet mellem bevidsthed og materie undersøges i lyset af en række centrale begreber. Disse er information, viden, person, intentionalitet. Dette sker bl.a. på baggrund af den teknologiske udvikling af systemer og programmeringssprog baserede på arbejdet indenfor området "artificial intelligence". Derudover undersøges forholdet til to centrale sprogteoretiske teser, af betydning for forståelse af bevidsthed: Frege-tesen og ekstensionalitets-tesen Det konkluderes at der må sondres mellem intentionelle systemer og bevidste systemer, og der leveres to begrænsningsresultater for intelligente maskiner, dels vedrørende bevidsthed og dels vedrørende sprogevne.