Forsøg på en profan tilnærmelse til det sakrale - Engelsted, Niels (Psyke & Logos, 2023)
Artiklen forsøger at foreslå forskellige profane svar på spørgsmålet om, hvad det sakrale er for et fænomen. Som fællesnævner antages, at det sakrale som fænomen udspringer af det almene problem om subjektets og objektets samtidige sammenhæng og adskilthed. Med udgangspunkt i dette problem, som det præsenterer sig på livets, psykens og menneskesamfundets område, fokuserer artiklen på det sakrale som en sammenhæng i det samfundsmæssige forholds realisering. Artiklen ender op med at fokusere på to svar, der muligvis henviser til helt forskellige fænomener. Et socio-funktionelt svar, der ser det åndelige (herunder det sakrale) som den symbolske psykosociale formidling af samfundsforholdet. Og et mere psykologisk-fænomenologisk svar, der forfølger den mulighed, at det sakrale er oplevelsen af selve den sammenhængende grund som figur.