Psykologien og verdenskortet - Karpatschof, Benny (Psyke & Logos, 2023)
Ud fra en materialistisk-dialektisk erkendelsesteori opstilles en ontologi bestående af 3 successivt dannede genstandsfelter, nemlig det kosmologiske, det biologiske og det antropologiske, hvor det sidste er opdelt i et psykologisk og et sociologisk genstandsområde. Der argumenteres således for at for at der findes 4 fundamentale genstandsområder, der behandles inden for hver sit fundamentale videnskabsområde, nemlig hhv. kosmologi, biologi, psykologi og sociologi. Ud fra denne externe geografiske placering og ud fra en bestemmelse af psykologiens særlige genstandsområde analyseres dernæst disciplinens forskellige under- og grænseområder. Personlighedspsykologiens centrale placering understreges, og der gives en psykologi-historisk beskrivelse af denne underdisciplins institutionelle placering gennem de 60 årgange af Psychological abstract. Til sidst behandles forholdet mellem empiri- og teori-side mellem teori og praksis i psykologien.