Narcissismen i Lacan's psykoanalyse - Lauritsen, Laurits (Psyke & Logos, 2023)
En teori om narcissismen i lighed med Freuds findes i Lacans psykoanalyse, men den udformes meget anderledes end hos Freud. I stedet for at formulere narcissismen indenfor en driftsmytologisk og energetisk modeltænkning som hos Freud bliver den hos lacan fremstillet i termer af identifikatoriske mønstre, i første række den imaginære identifikation. Teorien om dette formuleres udviklingspsykologisk af Lacan første gang i 1936, Le stade du miroir - spejlstadiet, og senere ( 1949) i en redegørelse for jeg-funktionerne. Jegsystemet, identifikation og narcissisme tænkes sammen. Den psykiske ydelse i spejlstadiet er en genstands-dannelse og en genstandsenheds- dannelse, og dette tages som forlæg for senere objekt-relationer. I forelæsningerne fra S~minaire I og II ses dette. Sammesteds udformes spejlstadiet til en model, en kompleks spejlingsmodel, hvis teoretiske status snart overgår til at være en egentlig topologisk model. Det er lacans påstand, at spejlingsmodellen, forstået som optisk model, i virkeligheden opfylder en teoretisk orientering i Freuds tidligste modeller.