Extrem narcissisme hos schizofrene: belyst gennem 4 cases - Skovgaard, Birgitte (Psyke & Logos, 2023)
Ved 4 cases belyses extrem narcissisme hos schizofrene unge mænd. Der fremdrages fællestræk i deres personlighed, udviklingsforløb og familiekonstellation med det formål at prøve at forstå, hvilken funktion extrem narcissisme får i den enkeltes psykodynamik. Der kan peges på, at extrem narcissisme udtrykkes gennem et grandiost selv, der fungerer som forsvar mod angst og for svage egogrænser samt styrker det kropslige jeg, men endelig har narcissismen en kreativ funktion som nødvendig for opbyggelsen af selvværdsfølelse. Extrem narcissisme diskuteres i relation til nyere litteratur med vægt på det udviklingspsykologiske perspektiv og individuationsprocessen.