Narcissisme - almagt eller afmagt? - Møhl, Bo (Psyke & Logos, 2023)
Artiklens udgangspunkt er det klinisk psykologiske faktum, at de narcissistiske personlighedsforstyrrelser er blevet så almindelige, at denne diagnose nu efter 10-15 års heftig debat har opnået en officiel status som psykiatrisk diagnose, omend endnu kun i USA, hvor denne diagnose er optaget i Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM III). Artiklen gennemgår den her opstillede diagnosebeskrivelse og analyserer på baggrund heraf to danske cases. Herefter behandles to teorier om Narcissistiske personlighedsforstyrrelser, nemlig henholdsvis Kohuts og Kernbergs, der påvises at afvige fra hinanden på flere væsentlige punkter. Forfatteren henfører disse uoverensstemmelser til, at disse teorier ikke er alternative forklaringer på den samme type af lidelse, men derimod beskrivelser af to forskellige tilstandsbilleder - to forskellige narcissistiske lidelser. De patienter, som er Kernbergs udgangspunkt er langt dårligere integreret og således mere syge end Kohuts. I forlængelse af denne påviste diskrepans fremfører forfatteren til sidst det synspunkt, at det er en misforståelse at betragte Narcissistisk Personlighedsforstyrrelse som en nosologisk entitet. I stedet er der snarere tale om en klasse af indhyrdes forskellige narcissistiske personlighedsforstyrrelser.