Drømme-søvn i biologisk belysning: fænomener, funktioner og formål - Nielsen, Thomas (Psyke & Logos, 2023)
Drømme-søvn hos mennesker er sammenfaldende med den såkaldte REM-søvn (Rapid Eye Movement ), der forekommer hos næsten alle pattedyr. Artiklen gennemgår REM-søvnens biologi i tre afsnit. Først omtales 15 fænomener, der ledsager og karakteriserer REM-søvn. I andet afsnit beskrives kort udforskningen af de hjernestamme-centre, der regulerer REM-søvnen, og i tredie afsnit gennemgås ti moderne teorier om det formodede biologiske formål med REM-søvnen. Teorierne er inddelt i tre grupper, der handler om REM-søvnens mulige betydning for 1) den cellulære tilstand i centralnervesystemet, 2) individets tilpasning til den ydre omverden, og 3) hukommelsen eller forstanden.