Kvinders personlighedsstrategier overfor mandlig dominans - Ethelberg, Eva (Psyke & Logos, 2023)
Artiklens udgangspunkt er en antagelse om, at det er vigtigt at fastholde og medtænke kvindeundertrykkelsesaspektet på alle undersøgelsesniveauer i kvindeforskningen: samfundsmæssigt/historisk, interpersonelt og personlighedsmæssigt. Især på det personlighedsmæssige og til dels på det interpersonelle niveau kan der spores en tendens til at glemme, overse eller helt benægte betydningen af kvindeundertrykkelsesaspektet. I det omfang dette sker, kan en del af kvindeforskningen komme til at bidrage til den lighedsideologiske usynliggøre/se af kvindeundertrykkelsen - især når det drejer sig om dens personlighedsmæssige konsekvenser (se endvidere Ethelberg, 1983b). Artiklen er en gennemgang af den teoretiske model om kvinders personlighedsstrategier overfor mandlig dominans (Ethelberg, 1983a), som er et forslag til en teoretisk bestemmelse af kvindeundertrykkelsens virkning på pigens personlighedsudvikling og kvindens personlighed. Mandlig dominans ses som den centrale mellemmenneskelige faktor, der formidler den samfundsmæssige kvindeundertrykkelse til pigers og kvinders personlighed. Modellen er opstillet som et resultat af en teoretisk undersøgelse af seks personlighedsteorier med udgangspunkt i virksomhedsteorien som antropologisk basisteori.