Om den følsomme fornuft og den fornuftige følsomhed: Psykoterapi som erkendelsesparadigme - Fog, Jette (Psyke & Logos, 2023)
Indledning om at være kvindelig forsker i universitetets mandskultur. Dernæst understreges, med udgangspunkt i forholdet mellem forskersubjekt og forskningsobjekt, betydningen af forholdets symmetriske karakter, og endvidere nødvendigheden af en undersøgelse af forskerens kultur og psykologi som en del af de metodologiske overvejelser. Og, eftersom også psykologers psykologi er specificeret af køn, følgerigtigt en undersøgelse af hvad kønsdifferentieringen betyder i det konkrete tilfælde. Så følger et afsnit om den hårdnakkede dikotomi mellem følelse og forstand og dikotomiens kønspræg. Jeg udpeger den psykoterapeutiske aktivitet som erkendelsesparadigme: Her overskrides modsætningen mellem hjerte og fornuft, begge er nødvendige og forskellige kanaler for erkendelse. Vidensbegrebet kompliceres, og jeg inddrager her intuitive og empatiske erkendemåder. Jeg hævder nødvendigheden af identifikatorisk viden, specielt i psykologiske begreber brugt om personen; knytter dette til det væsentlige forhold, at det menneskelige objekt har subjektivitet, og når tilbage til udgangspunktets påpegning af forholdet mellem forskersubjekt og forskningsobjekt.