Skam og selvmordsforsøg hos en pubertetspige - Arcel Tata, Libby (Psyke & Logos, 2023)
Artiklen har to formål: at indkredse begrebet skam, både som almenmenneskelig følelse og som middel til social kontrol af kvinden gennem skammens centrale placering i kønsmoralen. Derudover søger den at sandsynliggøre en sammenhæng mellem skamfølelse og selvmordsforsøg hos kvinder. Selvmordsforsøg opfattes som en protesthandling, hvormed kvinden nægter at leve op til det sæt af krav, der stilles til hende. Kravene er klarest udtrykt i den herskende kønsmoral i et givet samfund i en given historisk periode og den deri indeholdte kvindeopfattelse. Gennem en kvalitativ analyse af en græsk piges selvmordsforsøg undersøges, hvorledes kvindelighedsopfattelen i æresmoralen - den herskende kønsmoral i Grækenland - udtrykkes i pigens egen selvforståelse og familiens forståelse af hendes handlinger før selvmordsforsøget.