Ubevidste affekter - Andkjær Olsen, Ole (Psyke & Logos, 2023)
Den psykoanalytiske teori om affekter falder i to indbyrdes usammenhængende dele. Den første angår det fylogenetiske arvegods, kroppens organer og funktioner, drifterne og i nogen grad den sociale interaktion. Den anden angår de bevidste affekter - eventuelt relateret til særlige affektogene udløsningsprocesser, den affektive regulering af de psykiske processer, den ontogenetiske udvikling af realitetsprincippet på grundlag af lystprincippet samt forsvarsmekanismerne. Det manglende led er en teori om de ubevidste affekter, og en sådan teori findes der kun svage ansatser til i den psykoanalytiske litteratur. I artiklen undersøges nogle af disse ansatser, først og fremmest i Freuds skrifter, men orienteret efter pointer hos Sandor Ferenczi, Melanie Klein, Jean laplanche og André Green.